Cursussen

Iedereen kan een opleiding volgen tot NATUURGIDS.
Er zijn geen specifieke diploma’s voor nodig, hoewel personen die tijdens hun basisopleiding reeds kennis hebben gemaakt met natuurwetenschappen, biologie, milieuproblematiek enz…. daar ongetwijfeld hun voordeel mee kunnen doen. Een brede interesse in alles wat met natuur en milieu te maken heeft volstaat niet alleen maar is ook nodig om met kans op succes deze studie aan te vatten. Als je bovendien assertief genoeg bent om met een groep mensen om te gaan, een wandeling te begeleiden in de vrijetijdssfeer, een dialoog op gang te brengen enz… dan ben je hier aan het goede adres.

NATUURGIDS kan ook breed geïnterpreteerd worden en betekent niet noodzakelijk dat men zich nu voornamelijk met het begeleiden of gidsen van natuurwandelingen gaat bezighouden, hoe waardevol deze directe benadering van onze geïnteresseerde medemens – jong tot oud – ook is.
De opleiding tot natuurgids vormt op zich ook een zeer goede basis om zichzelf te bekwamen in meer specifieke aspecten van natuurbeleving, fauna, flora, klimaat, enz…

Het Centrum Voor Natuur- en milieueducatie organiseert, stimuleert en ondersteunt al meer dan 40 jaar cursussen over natuur en milieu voor volwassenen. Zo willen ze het draagvlak voor natuurbehoud in Vlaanderen versterken en mensen een zinvolle vrijetijdsbesteding bieden.

VMPA vzw is een partner van CVN vzw.
CVN werkt nu onder de vleugels van Natuurpunt.
Het uitgebreid vormingsaanbod is op hun website terug te vinden.
Een greep uit het aanbod:

Boeiende basiscursus voor elke natuurliefhebber
Zoek je echte natuurbeleving? Wil je basiskennis over de natuur opdoen? Dan hebben we de volgende natuurverkennerscursussen in de aanbieding. Je wordt ondergedompeld in de natuur in je buurt. Lokale deskundige vrijwilligers verzorgen de lessen en excursies.

Cursus Natuurgids: leer, beleef en inspireer!
De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. 
In de cursus Natuurgids werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.

Word ambassadeur voor het klimaat
Flora en fauna, mensen en natuur ondervinden effecten van het veranderende klimaat. Maar wat gebeurt er nu precies? Welke gevolgen heeft het, hier en in het Zuiden? En vooral: wat kunnen wij er aan doen?
De interactieve lezing Is Biodiversiteit hot? biedt je zicht op de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur. Je krijgt een heleboel inspiratie mee om zelf aanpassingen te doen ten voordele van het klimaat en dit op een positieve manier. 
De cursus Klimaatverkenner is een interactieve en positieve instapcursus rond klimaat en duurzaamheid. In drie boeiende lessen, een excursie en een lezing laten we je kennismaken met het hoe en wat van klimaat, hoe de natuur in je achtertuin hierop reageert, tal van inspirerende ideeën waar je zelf mee aan de slag kan en niet te vergeten (h)eerlijke klimaatproevertjes. Laat het niet aan je neus voorbijgaan en nodig geïnteresseerde buren, vrienden en familie mee uit.
In de cursus Klimaatgids zetten we je op weg om het thema klimaatverandering te brengen voor een breed publiek. In zes interactieve lessen en twee excursies maken we je wegwijs in de thema’s klimaat en klimaatverandering. Je krijgt tips om als klimaatambassadeur anderen te inspireren.

Natuur is gezond
Meer en betere natuur is niet alleen goed voor de (bedreigde) fauna en flora, maar ook voor onze gezondheid. Meer groen is vaak ook een belangrijk deel van de oplossing tot een meer gezonde levensstijl én leefomgeving.
De natuur werkt zowel preventief als curatief. Daarom zetten we dit relatief nieuwe thema op de kaart: de positieve effecten van natuur en stilte op ons welzijn. Want meer natuur in je buurt verlaagt tal van ziekteklachten en verhoogt het welzijnsgevoel.
Volg een van onze cursussen of workshops en ervaar zelf de positieve effecten van natuur en stilte.

Webinars brengen natuur in huiskamers
Aan een computerscherm gekluisterd zitten: het lijkt niet de beste manier om iets bij te leren over de natuur. En toch, dankzij de webinars van Natuurpunt CVN kan je heel wat opsteken over de natuur. Via een livestreamverbinding kunnen de deelnemers vanuit hun luie zetel een ervaren lesgever in huis halen. Via chat kunnen ze vragen stellen die live beantwoord worden.
Uitzending gemist of wil je graag nog eens terugkijken? Ook dat kan ‘On demand’.